Jarní SLEVA 20 % na VŠECHNO z kategorií Díly pro sítě, Díly pro žaluzie a Údržba oken a dveří probíhá právě TEĎ!

Klika se protáčí, co teď ?

Natočíte vodu do konvičky a chystáte se zalít květiny na balkoně, vezmete za kliku, otočíte kliku do správné polohy, chcete otevřít a ono se nic neděje. Zkoušíte znovu a stále nic, dokonce se klika otáčí kolem do kola a balkonové dveře nereagují.... 

 

Výše popsaná situace je jednou z nejčastějších závad na oknech a balkonových dveřích. Důvodu, které mohou způsobit tuto závadu je víc a v tomto článku popíšeme dvě základní závady. Hodně záleží na tom, zda je okno nebo balkonové dveře v otevřeném stavu, pokud se závada objeví když je prvek zavřený doporučujeme návštěvu servisního technika, případně pokud máte v bytě či domě okno nebo balkonové dveře od stejného výrobce a je stejně vysoké je téměř 100% jistota, že bude použit stejný převod jako na poškozeném okně, je tedy možno provést identifikaci na tzv. "zdravém" kusu.  Technik totiž musí prvek otevřít aby zjistil závadu a mohl provést následně opravu. Naše techniky můžete poptat na mailu poptavky@oknodily.cz .

 

Klika

Nejprve zkontrolujeme funkčnost kliky. Pohybem kliky totiž ovládáte kování celého okna, takže je třeba začít kontrolu právě u ní. Kliku otočíme do vodorovné polohy (poloha pro otevření okna), otočíme krytku šroubů a zkontrolujeme zda jsou šrouby správně utažené. Pokud ano, bude třeba kliku demontovat a podívat se zda není klika rozlomená a nebo není vypadlý čtyřhran. Demontáž kliky je snadná, stačí povolit 2 šrouby a kliku vyndat. Jak demontovat kliku je znázorněno na videu s výměnou kliky. 

Poškozenou kliku snadno vyměníte, na našem e-shopu máme veliký výběr různých tvarů a barev , doporučujeme zejména kliku s variabilním čtyřhranem Secustic VarioFit

 

Poškozený převod (převodová lišta) 

Druhou nejčastější závadou je rozlomený/roztržený/poškozený převod (převodová lišta). Převodová lišta, převádí pohyb kliky na další díly kování - jak to celé funguje si můžete prohlédnout na videu ZDE.

Na obrázku je rozlomený převod kování Roto kovací řady Roto Centro 101, u dalších značek vypadá hlavní převod obdobně. A co dál ?

roztrzeny_poskozeny_prevod_klika_se_protaci

Popíšeme Vám pár bodů, které je třeba znát pro správnou identifikaci a objednávku převodové lišty. 

1,  Identifikace značky celoobvodového kování a velikosti převodu

Každý výrobce na převodové lišty razí své logo, označení velikosti, rozsah použitelnosti dle výšky,  informaci o tom nutnosti mazání, občas výrobní šarži nebo dokonce artiklové číslo. Tato označení jsou vyražena na liště převodu, která je plochá, většinou 16 mm široká a umístěná z boku křídla na straně kliky. 

- Logo výrobce - mezi obvykle používané kování patří Roto, Maco, Siegenia, Winkhaus, G-U, Schüco a Schüring. Mezi méně častější patří Wicona, Fapim, Heroal, Wilka a Sobinco. 

značky kování  

              

 - Označení velikosti a rozsah použitelnosti - označení velikosti ve většině případů začíná Gr (z německého Große = velikost) pak číslo např. 2090, tedy Gr. 2090. Rozsah použitelnosti podle výšky je označen FFH (z německého Flügelfalzhöhe = výška v kovací drážce) pak číslo např. 2001 - 2200, tedy FFH 2001-2200. Toto označení znamená, že tento převod je použitelný pro křídlo, které má výšku v kovací drážce od 2001 mm do 2200 mm. Kovací drážka je místo kde v křídle vede kování. 

oznaceni_velikosti

- Informace o mazání kování a další vyražená čísla - na převodu je vyražen piktogram s informací, že je nutno kování 1 x ročně promazat (viz. obrázek), dále tam může být vyraženo číslo šarže (ta nám bohužel nic neřekne a ani sami výrobci nedokáží dle šarže identifikovat přesně převod) a v některých případech je zde vyraženo artiklové číslo. 

 

2, Tvar a počet posuvných čepů (uzavíracích čepů) 

Každý výrobce kování používá několik tvarů posuvných čepů a na každé liště je i různý počet. Základním tvarem čepu je váleček, pak jsou tzv. bezpečnostní čepy hříbkového tvaru, další tvary se používaly u dřívějších typů. Počet čepů na převodové liště je taktéž důležitý, některé převody se shodným označením můžou mít 2 nebo 3 uzavírací čepy.

 tvary_posuvnych_cepu

 

 3, Dornmaß neboli Dorn 

Velmi důležitý rozměr, který je třeba změřit když je převod demontován z okna/balkonových dveří. Je to rozměr od čela lišty po osu otvoru pro čtyřhran kliky. Standardní rozměr u oken a balkonových dveří je 15 mm, může být i snížený 7 mm nebo naopak zvýšený 25, 30, 35, 40 nebo 45 mm a více. 

U balkonových dveří, které mají oboustrannou kliku je 100% zvýšený Dorn. Totéž platí u převodů, které mají i přídavný zámek pro uzamykání zámkovou vložkou. 

Bohužel hlavní označení je pro převody s Dornem 15 mm i zvýšené stejné. Proto je důležité Dorn zaměřit. 

8.      IMG_20190204_120115.      9

4, Ukončení převodové lišty ve spodní části křídla 

Stejně jako jsou různé tvary čepů, rozměry Dornu, tak i ukončení ve spodní části jsou různá. Převody jsou tzv. konstantní nebo variabilní. Konstantní převod znamená že má pevně danou výšku kliky a ve spodní části se nezakracují, rovnou jsou připraveny pro další části kování nebo mají pevný čep pro sklápění. Variabilní převody jak již napovídá název, mají variabilní výšku kliky a dají se zakrátit jak z horního konce tak i ze spodního. Výška kliky se označuje G (z neměckého Griffe = klika), na převodu tak může být vyraženo i například  G 1050. 

2   3.  4

 

5, Příslušenství na převodech 

Na převodových lištách jsou zpravidla již z výroby namontované tzv. pojistky chybné manipulace, u balkonových převodů může být namontována i balkonová pojistka. 
 

Jestli jste dočetli až sem,  tak víte, které všechny informace potřebujeme znát abychom Vám dokázali dodat správný převod. Poptávku společně s fotkami nám můžete poslat na náš e-mail obchod@oknodily.cz , zpět Vám zašleme buď odkaz na převod z našeho e-shopu nebo cenovou nabídku. Převodů je totiž spousta a ne všechny máme na e-shopu zobrazeny. 

Při dodávce bohužel nedokážeme zařídit zkrácení převodu přesně na míru, proto Vám ho dodáme delší než je Váš stávající. Zkrácení je nutno provádět až při montáži. Převod je z výroby nastaven do střední polohy = poloha otevřeno = klika vodorovně. Porovnáním s poškozeným převodem dokážete provést zkrácení i v domácích podmínkách (pilkou na železo, malou flexou). 

Pokud si na výměnu nevěříte a budete ji chtít provést od našeho technika zašlete poptávku na poptavky@oknodily.cz , pokud nám zašlete i informace k převodu může technik přijet rovnou i s převodovou lištou. Naši technici taktéž samozřejmě provádí tzv. detekci závady, kdy výše uvedené body zjistí za Vás. Následně zajistíme materiál pro výměnu a při druhé návštěvě technik provede výměnu. 

V případě, že k Vám pojede náš technik a bude provádět výměnu, provede zkrácení taktéž až na místě. 

 

Obecně platí, že jedna fotografie vydá za tisíce slov, proto budeme rádi za každou fotografii, kterou nám k poptávce zašlete, ať už se jedná o poptávku dílu nebo o opravu kterou provede náš servisní technik.