Jarní SLEVA 20 % na VŠECHNO z kategorií Díly pro sítě, Díly pro žaluzie a Údržba oken a dveří probíhá právě TEĎ!

Jak postupovat když nejdou zamknout vstupní dveře

Vstupní dveře jsou nejdůležitější částí domu. 

U rodinných domů bývají často jediným vstupem a proto je zajištění jejich správného fungování velmi důležité. 

Stejně jako se seřizují a promazávají okna a balkonové dveře je třeba provádět údržbu i u zámkových lišt. Každý výrobce oken a dveří používá jiné profily pro výrobu a taktéž jinou značku kování, proto by Vám měli vždy předat informaci z jakého profilu máte dveře vyrobeny a jak správně o kování dveří pečovat. 

 

Co dělat když se dveřní zámek pokazí ?

V první řadě je důležité zjistit zda je závada v dveřním zámku (liště) a nebo ve vložce zámku (tzv. fabka). 

Pokud je závada ve vložce zámku můžete si oddechnout, výměna vložky je jednoduchá a vložku lze koupit v každém větším železářství, výrobě klíčů nebo i u nás na e-shopu např. od výrobce kování ROTO. Zámková vložka je do dveří upevněna pouze jedním šroubem, který je umístěn na liště dveřního zámku, stačí šroub vyšroubovat a vložku vyndat. 

umisteni_sroubu_pro_dverni_vlozku

 

A teď ta horší varianta, vložka je v pořádku a chyba je v dveřním zámku. 

Je třeba si ujasnit pár bodů, které pro nákup nového zámku budete potřebovat znát, resp. budeme se Vás na toto ptát : 

1, Výrobce zámku / Značku kování - výrobci oken a dveří používají nejčastěji prověřené značky kování jako Roto, Maco, Winkhaus, G-U, Schüco, Schüring a KFV. Výrobci kování si svoje výrobky označují, proto na zámkové liště určitě najdete vyraženou značku. 

2, Materiál ze kterého jsou dveře vyrobeny - dveřní zámky se dělí i podle typu materiálu ze kterého jsou dveře vyrobeny, jsou rozdílné pro dveře vyrobené z plastových profilů, z dřevěných europrofilů a z hliníkových profilů. 

3, Strana dveří - dveře můžou být levé a nebo pravé. Strana se určuje dle umístění pantů při pohledu na ně - obrázek napoví. Dveřní lištové zámky vyrábí většina výrobců levo-pravé, ale není to pravidlem proto je lepší tuto informaci znát. 

urceni_strany_dveri_pri_pohledu_na_panty

4, Rozměr pro Dorn / Dornmass (rozměr D) - je to rozměr od čela lišty zámku na osu čtyřhranu pro kliku (viz. obrázek níže rozměr D). Dorn může být např. 28, 30, 34, 35, 40, 45, 50, 55, 60 mm a podobně. Je důležité tento rozměr změřit opravdu přesně. 

5, Rozteč mezi klikou a vložkou (rozměr E) - nejčastější rozměr rozteče u zámků vstupních dveří je 92 mm, ale může být i 72 nebo 90 mm. Tento rozměr je vzdálenost od středu otvoru pro čtyřhran kliky po střed otvoru pro vložku (horní kruhová část). Rozteč je na obrázku jako rozměr E. 

Dorn a rozteč - kopie

6, Velikost čtyřhranu (otvoru pro kliku) - nejběžnějším rozměrem čtyřhranu pro kliku je 10x10 mm, dříve se používal rozměr 8x8 mm a u panikových zámků se ještě používá rozměr 9x9 mm. Existují i redukce aby se nemusely kupovat nové kliky např. redukce z 8 na 10 mm, z 9 na 10 mm. 

7, Tvar a šířka čela lišty - lišta může být plochá nebo může mít tvar "U" (viz obrázek níže). Šířka lišty může být u plochého provedení 16, 20 a 24 mm. U lišty tvaru "U" jsou možné rozměry 4,5x20 mm, 6x22 mm, 6x24 mm a 7x24 mm. Uvedené rozměry jsou nejběžnější a nejpoužívanější, je možné že Váš zámek bude mít rozměry jiné. 

celo_listy_dverniho_zamku

8, Způsob ovládání - nejčastěji se lištový zámek ovládá klíčem (odemkne se klíčem a pohybem kliky se dveře otevřou), méně používanou variantou je ovládání klikou (pohybem kliky nahoru se aktivuje zámková vložka a jde odemknout nebo zamknout). 

ovladani_klicem_ovladani_klikou

9, Výška kliky a celková délka zámku - výška kliky je rozměr od spodní hrany dveřního křídla po střed otvoru pro čtyřhran kliky. Ve většině případů to bývá 1050 mm, ale zámky se dají různě zakracovat, takže tento rozměr nemusí být pevně daný. Výška kliky se měří dle obrázku níže - rozměr A. Délka zámku může být díky možnosti zakracování různá, ale je lepší ji změřit, jde o rozměr L na obrázku níže. 

10, Typ, tvar,  počet uzamykacích bodů a jejich umístění - každý výrobce má několik typů uzavíracích bodů (tvarově různých) ať už se jedná o posuvné čepy a nebo třeba trny, závory které vyjíždí z horních a spodních kapes. podle stupně bezpečnosti může být i kombinace posuvných čepů a přídavných kapes. Na obrázku níže jsou nejčastěji používané. Umístění je důležité u horních a spodních kapes, u posuvných čepů není takový problém změnit umístění protikusů. Rozměry, které je třeba znát u horních a spodních kapes se měří od středu zámku (mezi závorou a střelkou bývá vodorovná čára, popř. od středu otvoru pro čtyřhran kliky) po střed horní nebo spodní kapsy - viz. obrázek. Může se stát, že umístění horních a spodních kapes se v průběhu času a s inovacemi výrobců mění a bude proto třeba Vaše dveře upravit (vydlabat větší otvor pro kapsu na křídle a změnit umístění protikusů na rámu dveří). 

uzaverove_body_dvernich_zamku

 

 

dalsi_rozmery_zamku_vyska_kapes

Informací, které potřebujeme znát je opravdu hodně, ale výrobců a typů zámků bohužel také a správná identifikace je klíč k úspěšné dodávce nového zámku. 

Ne všechny zámky najdete na našem e-shopu, některé se již nevyrábí nebo nepoužívají tak často. Proto nezoufejte když nenaleznete a pošlete nám informace k Vašemu zámku do e-mailu obchod@oknodily.cz a my zámek identifikujeme, zjistíme jeho dostupnost a cenu. Uvítáme i fotografie, prostě čím víc informací budeme mít tím dříve dokážeme zámek identifikovat. V případě, že se již zámek nevyrábí společně s výrobcem kování navrhneme alternativu.  

A pokud si na identifikaci netroufnete, nebo si nejste jistí, že zvládnete výměnu pošlete nám poptávku na poptavky@oknodily.cz , naše servisní oddělení se s Vámi spojí.